Guide til smykkesten og ædelsten
Hvem elsker ikke smykkesten? De er dragende på en helt særlig måde. Mange tillægger dem endda forskellige energier og egenskaber. Smykkesten har altid været omspundet med en masse mystik. I denne blogpost vil vi dog forholde os lidt mere praktisk til emnet og prøve at forklare hvad smykkesten er.
Hvad er smykkesten?
Smykkesten er mineraler, altså et kemisk stof med en bestemt kemisk formel, der dannes i jorden under millioner af års geotermiske påvirkning. Den kemiske formel afgør stenens farve, gennemsigtighed, renhed og hårdhed. Den afgør også hvilken måde krystallen vokser på. Herunder kan du se de mønstre naturlige krystaller vokser i.
Eksempelvis vokser pyrit i kubisk form, granat i pyritohedronisk form og bjergkrystal i dipyramide prismatisk form.
https://www.geologyin.com/2019/10/crystal-habits-and-forms.html
Det er ikke alle smukke sten og krystaller, der egner sig som smykkesten. For at kunne tåle indfatning, brug og slitage, bruger man helst kun sten med en hårdhed på 5 eller derover, på Mohs hårdhedsskala, til smykkesten. Til sammenligning har en diamant en hårdhed på 10, en bjergkrystal har en hårdhed på 7 og gipskrystal har en hårdhed på 2, på Mohs hårdhedsskala.
Sidst men ikke mindst undergår stenene en forvandling, for at blive til smykkesten. De slibes og poleres på forskellige måder for at kunne indgå i smykker. De ædleste dele af krystallerne er dem, der er renest og måske endda transparente. De slibes til facetterede sten, som indfattes, oftest i guld. Alt efter kvalitet på det resterende rå stenmateriale slibes det til cabochoner, runde perler, facetterede perler og et væld af andre former, som dyr, blomster og blade, som er klar til at blive indfattet eller trukket på snor.
Hvad er forskellen på smykkesten, ædelsten og halvædelsten?
Før i tiden, faktisk for få år siden, var det almindeligt at man opdelte sten og mineraler i ædelsten og halvædelsten. Kun diamanter, safirer, rubiner og smaragder var kategoriseret under ædelsten. Resten var kategoriseret som halvædelsten, som noget der højst var det halve værd.
Med tiden har man dog fundet ud af at der findes meget sjældne eksemplarer af de såkaldte halvædelsten, som sagtens kan have en højere værdi end diamanter, safirer, rubiner og smaragder, fordi de er meget sjældne at finde i tiptop transparent kvalitet.
Derfor moderniserede man, på internationalt plan, sproget omkring stenene og valgte at kalde alle sten, der var formet til smykkebrug, for smykkesten. Med bevidstheden om at alle sten potentielt kan findes i en ren, transparent krystalliseret form, taler man nu mere om kvaliteten på stenene end om den er ædel eller halvædel.
I virkeligheden er alle stenene ædle - de er jo nogle af naturens små vidundere!
Hvilke farver findes smykkesten i?
Smykkesten findes naturligt i alverdens farver. Den dybgønne smaragd, den florlette mintfarvede amazonit, den elektrisk blå lapis lazuli, den blodrøde granat og den varme gule citrin er eksempler på variatoner i smykkestens farver. Man kan med sikkerhed sige, at der er noget for enhver smag, ethvert humør og enhver lejlighed, når det kommer til smykkesten.
Her kan du se mere om smykkestens farver og hårdhed:
https://www.gemsociety.org/article/agate-gem-information/
Farver er heldigvis igen på mode og her kan smykkesten være med til at fuldende ethvert look. En halskæde af smykkesten er klassisk og smuk og kan blive prikken over i’et både til hverdag og til fest.
Vil du lave din egen halskæde af smykkesten, så se her
Vil du hellere købe et færdigt smykke med smykkesten, så se her
Hvordan prissættes smykkesten?
Smykkesten prissættes og kategoriseres oftest efter hårdhed, hvor de hårdeste ædelsten, diamant, safir, rubin og smaragd ligger i toppen. Men også ædelsten, der normalt er mindre værdifulde kan til tider opnå skyhøje priser, hvis de har en særlig sjælden kvalitet. Det kan være at stenen er ualmindeligt gennemsigtig for sin art, at den har en perfekt katteøjeeffekt, en særlig farve, særlige indeslutninger eller bare er en særligt sjælden type mineral. Stens hårdhed måles på en skala fra 1-10 (Mohs skala), hvor diamant som den hårdeste sten ligger på 10.
De dyreste smykkesten er altid dem med højst transparence, altså højst gennemsigtighed. Men også farven er utroligt vigtig for der er ikke særlig stor interesse i en bleggrøn smaragd selvom den er meget gennemsigtig.
Så når man prissætter smykkesten er der flere faktorer, der spiller ind; gennemsigtighed, farve, hvor godt den er slebet og størrelsen på stenen spiller alle en væsentlig rolle. Derudover har udbuddet også en stor betydning. Når der er meget af en smykkesten på markedet, falder prisen og omvendt, når der er meget lidt af en smykkesten på markedet, så stiger prisen.
I Beadhouse har vi heldigvis tilgængelige priser på vores smykkesten.