Gennemboret, topboret, anboret – hvad betyder det?

I forbindelse med smykkesten kan du støde på disse tre begreber, men hvad betyder de egentlig? Her i guiden vil vi forklare de forskellige typer og vise, hvordan du bruger dem, når du skal lave dine egne smykker!

Uanset hvilken type perle du arbejder med, er det godt at kende teknikken 8-tal, da den bruges i mange tilfælde til smykkefremstilling. Du kan lære teknikken her!

Gennemborede perler er den klassiske type, hvor der er boret et hul hele vejen igennem perlen. Du kan bruge en perlestav eller et stykke wire, hvis perlen er en del af en større kæde, til at lave 8-taller. Du kan også nemt sætte denne perle på snor og bruge den i armbånd, halskæder osv.

Topborede perler er også boret hele vejen igennem, men hullet er placeret i toppen af perlen. For at lave denne om til et vedhæng skal du bruge wire og lave et 8-tal. En topboret perle vil hænge som en dråbe og bruges derfor oftere som vedhæng end som perler til halskæder, armbånd osv. Vores Swarovski-krystaller er et eksempel på topborede perler – du kan se vores udvalg af dem her!

Anborede perler er, modsat de to andre typer, ikke boret hele vejen igennem. Hullet er kun "anboret", typisk et par millimeter ned i stenen. Du kan derfor hverken bruge dem på snor eller med en perlestav. Hulstørrelsen på anborede perler kan variere meget, så det er vigtigt at finde den rigtige tykkelse wire, når du arbejder med denne type perle. Du bruger en stift, som fastgøres med lim i perlens hul, og så kan den bruges som vedhæng.

God fornøjelse!