DIY ordbog om smykkedele

Er du lige begyndt at lave dine egne smykker?
Så kan der godt være mange begreber at holde styr på! Der findes så mange forskellige typer smykkedele, smykkesten, perletyper, metaller og tænger – så hvor starter man?

Vi har her forsøgt at lave en lille ordbog, der forklarer nogle af de begreber, du måske vil støde mest på. De er sat i alfabetisk rækkefølge, og der vil være links til andre guides, der går i dybden med nogle af begreberne (de åbner i et nyt vindue). Husk, at du også kan søge på siden ved hjælp af din browser, så du kan bruge denne ordbog som opslagsværk.

Inden du går i gang med listen, skal det lige siges, at metaller, tænger og snor ikke er inkluderet i listen, men ved at trykke nedenfor bliver du sendt direkte videre til vores guides:

 

8-tal: Er en teknik, man bruger til at lave en lille løkke på smykkewire – du kan læse meget mere om det her i guiden!

Anboret: Det er det, man kalder en perle, der kun er boret halvt igennem. Man borer den altså kun en smule. Det gør man for at undgå at have en hel perlestav igennem perlen, da man ellers kan se et lille stykke metal i bunden. En anboret perle kan man bruge ved at sætte en stift i, som passer til hullets størrelse og længde. Denne stift kan man også lave selv ud af smykkewire. Vi står klar i butikken til at give dig god vejledning og en hjælpende hånd til dit projekt.

Brick stitch: Er en metode til at sy perler sammen, så man kan lave en anden slags smykker. Du kan finde en vejledning på, hvordan man gør, her!

Bugles: Er en perle, som er formet som et langt rør. De kan være både meget korte og meget lange. De findes i det samme størrelsesspektrum som Preciosa-perler, men kan variere lidt i tykkelse, da de skal passe til en variation af størrelser. Du kan se størrelserne og tjekke vores udvalg ud her!

Cabochon: Er en perle eller ædelsten, som er flad på den ene side. Den bruges bl.a. til at limes på ringe eller ørestikker. Hvis vi taler om cabochoner af ædelsten, kan man lave en fatning i et sølvværksted og f.eks. lave dem til ringe og andre smykker.

Creol/Kreol: En rund ørering, der går gennem øret. Den kan sammenlignes med en “hoop”, dog er en hoop typisk lidt større. I Beadhouse har vi valgt at kalde hoops, der er til DIY-projekter, for creoler, mens hoops som smykker bare hedder hoops.

Crimps/Klemmeperle: En lille perle, man bruger til at hæfte på snor – se guide her!

Delica: En type japanske Miyuki-perler. Denne perle er cylinderformet og findes kun i én størrelse. De egner sig til armbånd og halskæder, men bruges også meget til perlevævning. Det kan være både vævning på væv og håndvævning. Der ligger et par opskrifter her på siden, og ellers kan du finde vores guide til en perlevæv her!

Dobbelt 8-tal: Er en teknik, man bruger til at lave en lille løkke på smykkewire på hver side af en perle (top og bund). Hvis du skal reparere en kæde, der er knækket, kan man også bruge denne teknik til det. Du kan læse mere om dobbelte 8-taller her og om reparationer her!

Facet: Når man taler om, at en ædelsten eller perle er facetteret, handler det om slibningen. Facetter har mange kanter og flader, som gør, at stenen skinner ekstra meget, da lyset lettere bliver fanget på overfladen. Det er også en teknik, man kender fra den populære kædetype, panser facet.

Fjederlåse: En rund lås, der åbner ved at trykke ned på en lille stift, som trækker et lille stykke metal ind i låsen, så du kan åbne låsen, uden at den bruger noget plads.

Fransk wire: En lille tynd spiral af meget fin metaltråd. Den bruges til at beskytte snor af naturlige fibre mod slitage og garanterer en længere holdbarhed.

Glasperler: Glasperler er perler fremstillet af glas. I vores butik har vi to forskellige slags glasperler: seedbeads og Delica-perler. Glasperlerne findes i både små og store størrelser og egner sig godt til smykkefremstilling. Du kan læse mere om de to typer her.

Hempe/patz: Et lille metalvedhæng, som man kan bruge til topborede perler. De består af to stykker metal, som går ned, og på indersiden har de hver en lille stift. Denne lille stift kan man klemme ind i hullet, så stenen sidder fast. Det er samme teknologi, som ses på øreringene på billedet.

Karabinlåse: Fungerer som en lille karabin, som man kender fra klatring. Ved at trykke ned på en lille stift åbner låsen sig. Låsen åbner indad og fylder inde i låsens åbning.

Knudeskjuler: En lille “perle”, du kan sætte rundt om en knude for at skjule den. Denne smykkedel hjælper med at give en pænere finish. Man bruger den i starten og slutningen af sit projekt og kan sætte lås og øsken i hver side. Knudeskjuleren sættes på, inden knuden bindes, og lukkes herefter om knuden.

Kædedeler: Bruges, hvis du ønsker at lave en halskæde med flere kæder i. Du kan separere kæderne ved at montere dem på en kædedeler, som så vil holde dem adskilt ved låsen og forhindre dem i at kludre sammen.

Loddet: Når noget er loddet, betyder det, at metallet er smeltet sammen, så det ikke kan åbne sig. Det er dermed “limet” sammen med smeltet metal. Dette er et ord, du ofte vil støde på i forbindelse med øskner. I vores udvidede guide om øskner kan du læse mere om loddet øskner og hvordan du bruger dem. Du finder guiden her!

Læderklemmer: Kan bruges som afslutning på snor. De bruges ikke kun til læder, men også til f.eks. jadesnor, ruskindssnor og andet. Det er en lille “skål” med to kanter, som man bukker ned om snoren for at hæfte den. Det kan være en god idé at bruge en lille klat lim inde i læderklemmen for at sikre holdbarheden yderligere. Efter læderklemmen er sat på snoren, kan du montere lås og øsken i den lille ring, som sidder på læderklemmen.

Låse: Der findes mange forskellige låse, og vi har derfor lavet en guide, der går mere i dybden med de forskellige låse, samt hvornår og hvordan man bruger dem – den finder du her!

Mellemled: Er et vedhæng, der har et øsken i begge sider og derfor bruges som et led mellem to kæder eller to stykker tråd. Ved hjælp af de to øskner kan der sættes noget i begge ender af vedhænget.

Miyuki: Er et af de mærker af glasperler, vi fører i butikken. Der findes to typer: Seed beads og Delica-perler. Miyuki-perlerne findes umiddelbart kun i størrelse 11/0, men vi har nogle enkelte Seed beads i størrelse 8/0. Alle vores Delica-beads har samme størrelse. Seed beads er runde perler, mens Delica-perler er små cylinderformede perler.

Mormor-lås: Denne type lås findes kun på nogle af vores vintage-smykker og er en retro-lås. Den åbnes ved at klemme på de to stifter på hver side. Herefter trykkes stifterne ud (de trykkes ned), og til sidst kan du dreje låsen og frigøre den ene del fra den anden.

Opaque: Betyder, at en perle er gennemfarvet og derfor ikke mister farven ved brug. Undgå farver, der hedder "coated" til f.eks. armbånd og halskæder, hvor perlerne er i kontakt med huden. Det vil slide farven af med tiden.

Perleskål: Er en lille smykkedel, som man kan sætte rundt om perler for at tilføje lidt ekstra detaljer. Den minder lidt om en tulipan, men er markant mindre og dækker ikke lige så meget af perlen.

Perlestav/headpin: Et mindre stykke smykkewire med en dup for enden. Duppen kan både være flad, rund eller have små detaljer og former. Du bruger perlestaven til at lave ædelsten og perler om til f.eks. vedhæng eller øreringe. Toppen bukkes rundt til et 8-tal over perlerne, og voila – se vores mere uddybende guide her! ;)

Perlestav med øje: Denne type perlestav er god at bruge, hvis man skal lave flere led i et smykke. Perlestaven har allerede det ene øje/8-tal, og du skal derfor kun lave det andet. Det laves på en lidt anden måde, da smykkewiren ikke er snoet rundt om pinden, men blot bøjet ned – du kan læse mere om teknikken og få en vejledning her!

Perlevæv: Er et værktøj til at væve perler sammen til smykker. Man kan blandt andet væve armbånd, halskæder, fingerringe osv. Du kan finde vores guide til, hvordan man kommer i gang med perlevævning her!

Preciosa: Er et af de mærker af glasperler, vi fører her i butikken. De findes både som runde og aflange perler. De aflange perler kaldes Bugles, og de runde kaldes Seed Beads. Begge typer findes i flere forskellige størrelser. Vi har et stort udvalg af både farver og størrelser, og vi tager ofte nyheder ind – du kan se hele vores udvalg her!

Seed beads: Er en rund glasperle, som er meget alsidig. Den kan bruges til de fleste DIY-projekter og findes i et bredt udvalg af farver. Vores Preciosa seed beads findes i størrelserne 5/0 til 11/0, hvor Miyuki seed beads primært findes i størrelse 11/0, med enkelte guld- og sølvperler i størrelse 8/0.

Silverlined: Når en perle er silverlined, har den en sølvbeklædning inde i hullet. Det giver et særligt shine til perlen, da den typisk er lidt transparent i farven – så kan man nemlig skimte sølvet igennem! Vi har også nogle få whitelined perler, som har samme koncept, men med en hvid farve i stedet for sølv.

S-lås: En lås, der er formet som et S. Låsen lukker ikke, men på grund af formen vil dit smykke forblive lukket.

Smykkelim: Har samme funktion som superlim. Det kan bruges til at hæfte knuderne på elastikarmbånd samt lime cabochoner på fingerringe eller ørestikker osv.

Smykkesten: Smykkesten, ædelsten og halv-ædelsten er det samme. I forbindelse med smykkefremstilling vil du dog ofte støde på ordet smykkesten. Du kan læse mere om det i vores guide her!

Spacer: Der findes to typer smykkedele, man kan kalde spacere. Den ene bruges til at separere kæder (se kædedeler), og den anden er en slags perle. En spacer-perle er en perle, der bruges til at skabe afstand mellem andre perler. Den kan være formet som et rør (buet eller lige) eller være mindre perler, der kan bruges som en del af designet i halskæden. Vi har alle vores spacere under kategorien metalperler.

Tigerwire: Den mest almindelige tråd til smykkefremstilling. Den bruges primært til halskæder og armbånd. Du kan læse meget mere om forskellige slags snor og tråd her.

Tila perler: Perler, der har to huller. De er oftest flade og har et hul i hver side. De er forholdsvis nye i vores sortiment, og vores udvalg er derfor ikke så stort endnu. Du kan finde vores Tila-perlekit her!

Tohoperler: Er også en glasperle fra et andet mærke end det, vi fører. De kommer fra en japansk producent og findes i mange farver og størrelser. De kaldes også grønlandsperler. Perlerne er stadig lavet af glas og er størrelsessvarende til de størrelser, du finder i vores sortiment. Du kan finde alle vores glasperler her!

Topboret: En perle, der er boret tværs igennem i toppen af perlen. Det kræver nogle andre teknikker at bruge denne type perle. Du kan enten sætte en hempe/patz i perlen, eller du kan lave et 8-tal med smykkewire – du kan finde en guide til det her! Det er selvfølgelig også muligt blot at føre en tråd gennem perlen og bruge den i en halskæde.

Tulipan: Er ofte et stykke metal, der kan være med til at tilføje ekstra detaljer til dit smykke. De sidder på en perle og bruges oftest til øreringe og vedhæng.

Wire-guard: En wire guard er et lille stykke metal, der bruges til at beskytte snore mod slitage fra metal. Du kan f.eks. bruge den til halskæder lavet på silkesnor eller øreringe, som er syet eller vævet. Der er en lille bane, som snoren føres igennem, så den ligger beskyttet.

Wire-wrapping: Er en teknik, der bruges til at sno smykkewire om f.eks. en sten, så den får en “ramme”. Der er mange måder at gøre det på og tusindvis af designs, så man har mulighed for at slå sig løs og lave helt unikke smykker.

Zamak: Zamak er et materiale, man bruger til smykker og smykkedele. Du kan læse mere om materialet her!

Ørekrog/ørebøjle: Den smykkedel, man sætter gennem øret. Du kan montere perler, kæder og vedhæng i en lille ring i bunden, og på den måde lave unikke øreringe. De findes i forskellige slags. Nogle har også en lukning, men de fleste går blot ned bag øret som en krog igennem øret.

Øsken/O-ringe: Dette er begge ord for den samme smykkedel. Det er en lille ring, som enten er loddet eller åben. Afhængigt af, hvordan øsknet ser ud, har det forskellige funktioner. Du kan finde hele vores guide om øskner her.


You May Also Like

View all